İnternetin yaygınlaşması ile birlikte kurumlar için web sitelerinin önemi her geçen gün artmaktadır. Web siteleri kurumların dünyaya açılan penceresini oluşturmakta ve bu sayede kurumlar tüm kullanıcılarına çok kısa sürede ulaşmayı ve kurum kimliğine uygun şekilde grafiksel ara yüz yardımı ile geniş kitlelere gerekli bilginin iletilmesini sağlayabilmektedirler.
Kurumların kendileri ile ilgili bilgi edinmek isteyen kullanıcılara yüksek derecede kullanılabilirlik düzeyine sahip web siteleri tasarlayıp sunmaları etkin bir kullanım sağlanması açısından önemlidir. Fakat genelde bilgi almaya veya web sitesi fonksiyonlarından yararlanmaya çalışan kullanıcılar, kullanması güç ve tasarım açısından başarılı olmayan web sayfaları ile karşı karşıya kalabilmektedirler.
“Kurumsal web siteniz nasıl olmalıdır?” sorusuna herkesin vereceği farklı farklı yanıtlar olacaktır. Zaten böyle bir soruya verilebilecek tek bir yanıt olmasına da imkan yoktur.Firmanızın büyüklüğü ve yaptığı iş ile orantılı olarak farklılıklar gösterir. Fakat aşağıda bahsedeceğim standartlar dünyanın her yerinde ve farklı büyüklüklerdeki kurumlar için geçerlidir.
Kaliteli bir web sitesinde olması gereken 9 temel özellik;
- Web sitesinin alan adı içeriğiyle alakalı olmalı ve firmayı iyi yansıtmalı
- Web sitesinin içeriği geniş ve özgün içerik yapısına sahip olmalı ama karmaşık olmamalı
- Logo ile grafik, yazı ve arka plan renkleri uyumlu olmalı
- Web sitesinde erişimde problem çıkartmayacak flash ve javascript uygulamaları olmalı
- Menüler, ziyaretçilerin aradıklarını kolayca bulabilecekleri şekilde tasarlanmalı
- Ziyaretçilerinizin size ulaşabileceği iletişim bilgileri ve iletişim formu olmalı
- Web sitesi tüm tarayıcılarda düzgün ve sorunsuz çalışmalı (w3 standartları)
- Arama motorlarına uygun meta taglar ve link yapısıyla (sef link) tasarlanmalı
- Google ve diğer arama motorlarına kayıt edilmiş olmalı çünkü kimsenin sitenizden haberi yoksa web siteniz ne kadar iyi olursa olsun hiçbir anlam ifade etmez.
Günümüzde dikkatlice incelersek iyi hazırlanmış web sitelerinde görsellik kadar işlevselliğin ön plana çıktığını görürüz. Çünkü bir web sitesinden beklenen fayda, ürünün, hizmetin veya fikrin satılması ya da kurumsal imajın iyice pekiştirilmesidir. Bütün bunları yapmadan önce web sitesinde kullanılacak olan metinler ve görseller titizlikle seçilip bölümlendirilmelidir ki web site tasarım çalışması başladığında karışıklık yaşamayın.
Kurumsal web sitenizin içeriği planlanırken önce kurumsal kimliğiniz göz önünde bulundurulmalıdır. Kurum kimliğinize uygun seçilen renk ve grafik çalışmasından sonra en çok dikkat edilmesi gereken konu sitenin kullanım kolaylığı olmalıdır. Metinlerin ekran genişliğinin 2/3′sini aşmamasına özen gösterilmelidir.
Başarılı bir kurumsal web sitesi;
- İyi tasarlanmış, güncel web trendlerine uygun,
- İyi programlanmış ve güncel teknolojilerden faydalanan,
- Yeterli derecede bilgi veren, özgün,
- İsteyene ayrıntılı görsel ve daha fazla bilgi sunan,
- İçinde ziyaretçilerin size 7 gün 24 saat ulaşabilecekleri online bilgi formları bulunan,
- Sürekli güncellenen ve içeriği yenilenen,
- En yavaş hızda bile yüklenmesi kısa süren,
- Arama motoru sonuçlarında üst sıralarda yer alan,
- Bünyesinde web ziyaretçi analizi yapılabilen,
- Analiz sonuçlarına göre kendini yenileyen,
- Tercihen müşteri ilişkileri yönetimi yapılabilen,
Özelliklerinin bir arada olduğu bir çalışma olmalıdır.
Ayrıca bütün bunlara ilave olarak hayata geçen sitenin tanıtılabilmesi ve etkin kullanımı için aşağıdaki maddeler çok önemlidir;
- Bir reklam planı yapılması
- Ziyaretçi yorumlarının alınması (geri bildirim / feedback )
- Benzer siteler ile karşılaştırma yapılması
- E-mail ile tanıtım yapılması
Kısacası tanınan ve etkin kullanılan başarılı bir kurumsal web sitesi yukarıda bahsedilen özelliklere sahip olmalıdır. Yeni bir kurumsal web sitesi yaptırırken veya mevcut sitenizi yenilerken bu özelliklere dikkat edilmelidir.